Photography  
by Dan Laurentiu Tarcomnicu
     
 

Cum poate fi util modul video al unei camere foto pentru exigentele unei scene fixe cum este fotografia? In practica, o camera foto setata in acest mod „trage intre 24 si 30 mpixeli pe secunda”.  Fie că este vorba de  un zâmbet scurt al unui  copil după ce sufla  in  lumânări  de  ziua de nastere sau un meci de fotbal, aceasta viteza de fotografiere poate ajuta surprinzand exact momentul potrivit. Mai multe aparate de fotografiat aflate in productia  curenta  vă permit  să extrageti  cadrele de pe imaginea  video aflata in  redare, iar unele lasa ridicat butonul declansatorului  în timpul înregistrării, pentru a marca ce cadru  doriti să retineti. Unele camere Panasonic, duc  un pic mai departe lucrurile  cu un mod de dedicat "4K foto", care vă permit  să fotografiati imagini în mai multe rapoarte ale laturilor , necramponandu-se  in  formatul panoramic specific  pentru video. Exista  camere ce includ, de asemenea, functii inteligente care  vă ajuta să surprindeti momentul, cum ar fi un mod, care pre-înregistrează în mod constant imagini, apoi salvează 30 de cadre înainte si după ce ati apasat declansatorul. Dacă filmati cu intentia explicita de a obtine fotografii, imaginile vor beneficia de unele ajustări  specifice. Ca întotdeauna în fotografie, timpul petrecut cu experimente nu este timp pierdut.

Panasonic Lumix DMC GH4


Despre  Provocarile 4k


 Dimensiunea unui fisier 4k este de patru ori mai mare decat a unuia HD obisnuit.  Se pune problema daca vom avea nevoie de un uppgrade a intregii noastre infrastructuri informatice. Aceasta ar putea include cardurile de memorie, display-uri, hard disk-uri, calculatoare  si eventual, chiar lentile. Cu  scopul de a tine pasul cu toate aceste date, veti avea nevoie de carduri de memorie rapide, capabile de cel putin 30MB pe secunda viteza de scriere (care corespunde ratingului U3 pe carduri SD). Acest lucru ar trebui să permită înregistrarea în setările de calitate până la aproximativ 200Mbps. Cardurile  de memorie nu sunt destul de fel de scumpe cum au fost odata, dar cele de mare viteză încă reprezintă o investitie semnificativă si una care trebuie să fie luata în considerare în costul unui nou aparat de fotografiat 4K-capabil. Spre exemplu o ora de filmare cu o camera foto Panasonic Lumix DMC GH4 ocupa un spatiu de 42 GB. Stocarea tuturor datelor si editarea lor  solicita un hard disc performant de 1 T la  7200 rotatii/ minut cu o conexiune USB 3.0. Cel mai bine o sa ne simtim insa cu un SSDs, daca bugetul permite.


Am nevoie de un nou P.C. ?


Lucrul cu 4K solicita o multime de spatiu fizic, un procesor de ultima generatie care sa iti permita sa editezi  fisiere atat de mari, dar si o placa video performanta de genul Nvidia 600 sau mai sus. Dar pe langa toate astea este esential cat mai  mult RAM instalat, 16 GB nu este  chiar un moft! Este posibil sa editam un proiect video 4K si fara a avea un monitor 4K,  dar nu ar fi recomandabil. Asadar, alta investitie costisitoare! Sa spunem  că ai produs  un proiect 4K si esti gata să-l împărtășesti  cu toata  lumea.  Grozav! Dar înainte de a face asta, aici sunt unele lucruri care să ne dea de gandit. In functie de conexiunea de internet , încărcarea si descărcare va dura probabil foarte mult. 4K video nu este încă foarte bine sustinut, de servicii video on-line si  hosting, dar Vimeo vă permite să impartasiti  imagini 4K disponibile prin descărcare pe fluxul Pro ( evident contra cost) in timp ce  YouTube oferă 4K de streaming  extrem de comprimat.


 
Panasonic Lumix DMC GH4
Filmare 4K
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  < inapoi  
   
 

 

 

 
  < inapoi